Relevans
Forholdsregler bør tas
Situasjonskriterium
-
Klinisk konsekvens
Basert på en studie med soyabaserte melkeprodukter og koffein (som strukturelt og farmakokinetisk er svært likt teofyllin), kan man anta at nedsatt konsentrasjon av teofyllin kan forekomme. Teoretisk sett kan også økt konsentrasjon av teofyllin forekomme, siden noen isoflavoner (som kan finnes i soyaprodukter) har vist seg å øke konsentrasjonen av teofyllin (med inntil 30-40 %).
Interaksjonsmekanisme
Soyaproukter kan muligens øke eller hemme metabolismen av teofyllin via CYP1A2.
Dosetilpasning
Pasienten bør informeres om at store variasjoner i inntaket av soyaprodukter kan påvirke konsetrasjonen av teofyllin. Ved slike variasjoner bør pasienten følges opp med tanke på bivirkninger og med serumkonsentrasjonsmålinger av teofyllin, og teofyllindosen eventuelt justeres ut fra dette.
Justering av doseringstidspunkt
-
Monitorering
-